Felmeddelande

  • User warning: The following module is missing from the file system: ie6nomore. For information about how to fix this, see the documentation page. in _drupal_trigger_error_with_delayed_logging() (line 1156 of /data/k/kommunisterna.org/butik/includes/bootstrap.inc).
  • Notice: Undefined index: partiet i drupal_theme_initialize() (rad 100 av /data/k/kommunisterna.org/butik/includes/theme.inc).
  • Notice: Trying to get property 'filename' of non-object i _drupal_theme_initialize() (rad 146 av /data/k/kommunisterna.org/butik/includes/theme.inc).
  • Notice: Trying to get property 'name' of non-object i _theme_load_registry() (rad 335 av /data/k/kommunisterna.org/butik/includes/theme.inc).
  • Notice: Undefined index: partiet i theme_get_setting() (rad 1440 av /data/k/kommunisterna.org/butik/includes/theme.inc).
  • Notice: Trying to get property 'filename' of non-object i theme_get_setting() (rad 1477 av /data/k/kommunisterna.org/butik/includes/theme.inc).

Staten och demokratin

Staten och demokratin (framsida)
Staten och demokratin (baksida)
60 kr

I 1800-talets England var ”demokrat” ett skällsord och demokrati ett oönskat tillstånd. Konservatismens anfader Edmund Burke betecknade demokrati som ”den svinaktiga massans tyranni”. Enligt Burke var egendomsägarna av gud skapade att härska och de egendomslösa av gud befallda att lyda.

Liberalismens anfader John Stuart Mill var inte lika gudfruktig. Men lika hatisk till demokratin. Mill avfärdade demokratin som ”den simpla massans tyranni över individens frihet”.

Visst är det lustigt. Hos Burke och Mill har borgerligheten sina ideologiska rötter, har de som idag skäller kommunister som antidemokrater sina rötter. Men hade vi levt på 1800-talet så hade de skällt oss för demokrater!

Syftet med denna korta exposé är att visa att demokratin är ett föränderligt begrepp. Var tid fyller demokratin med sitt eget innehåll, formar det efter sin tids härskarintresse. Igår skällsord. Idag honnörsbegrepp. Men vad i morgon?

I denna lilla broschyr skall vi diskutera demokratibegreppet inom ramen för den marxistiska statsteorin. Det innebär ett ifrågasättande av den demokratisyn som idag upphöjts till liberal statsreligion. Men det innebär inte ett ifrågasättande av demokratin. Tvärtom. Vi kommunister kallar oss de största demokraterna och i denna broschyr skall vi visa varför vi gör det.

Utgivningsår: 
2007
Förlag: 
Proletärkultur
Vikt: 
128 g
Sidor: 
88